Wat eten we vandaag
Met de informatie op deze pagina proberen wij enkele Surinaamse ingrediënten uit te leggen. De Surinaamse keuken bevat invloeden van verschillende Aziatische keukens. Deze lijst wordt steeds bijgewerkt. Staat een ingrediënt of levensmiddel voor de Surinaamse keuken dat u zoekt er niet bij, laat het ons dan even weten.

Voor alle ingrediënten met een E-nummer geldt dat het een door de Europese Unie (EU) goedgekeurde hulpstof betreft. Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Daarom worden vaak hulpstoffen zoals conserveermiddelen gebruikt.

Een hulpstof dat door de EU veilig is bevonden voor de vastgestelde toepassing, mag met een E-nummer benoemd worden. Een ingrediënt met een E-nummer is uitgebreid getest, dus kan je zeggen dat bij dergelijk ingrediënt het om een best onderzochte stof in onze voeding gaat. Het E-nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk; het geeft namelijk aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.

Chutney
Een chutney is een heerlijke smaakmaker uit de Indiase keuken. Het bevat heerlijke Indiase kruiden en groenten of fruit. Heerlijk als pikante sambal bij Surinaamse gerechten, bijvoorbeeld bij roti en rijsttafels. In Nederland ontdekten we dat het ook een heerlijke variatie geeft met tal van westerse gerechten zoals met aardappel of spruiten. Leuk weetje: chutney komt uit het Sanskriet van het woord caṭnī en betekent ‘te

Sojasaus
Sojasaus is een geliefde saus die bij de bereiding in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Omdat hij in vele varianten voorkomt, zoals de zoute en de zoete ketjap, komt je favoriete smaak en kleur de gerechten ten goede. De saus wordt vooral gebruikt in wokgerechten, om gebakken rijst, nasi, noedels of bami. Maar het is ook heerlijk om je vlees en groente op smaak te brengen.

Gember
Gember is een wortelkruid met een bijzondere scherpe smaak. Het is dus de wortelstok van de gemberplant. Gember is een ingrediënt in o.a. wokgerechten, marinades en bier, maar ook voor siroop.

Gembersiroop
Een siroop op basis van gember kan als limonade gedronken worden of voor het maken van een bijzondere cocktail bijv. met wodka. Ook ideaal voor het verrijken van de smaak van gerechten of sauzen.

Kousenband
Dit is een bonensoort met een uitzonderlijk lange peul. Deze peul wordt onder andere gekweekt in Suriname. Gesneden stukjes lijkt op haricots boontjes, maar smaakt heel anders en is wel krachtiger. Leuk weetje: kousenband heet officieel Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis. Sesquipedalis betekent in het Latijns ‘anderhalve voet lang’. Zeer toepassend voor de lange boon.

Mango
Dit is een belangrijkste fruitsoort uit de tropen die aan bomen groeit. Als de vruchten rijp zijn, zijn ze zacht, geel, oranje, rood of bontgekleurd en smaken zoet. Jonge groene mango’s zijn de hoofdingrediënten voor de Surinaamse Mango Chutney. Leuk weetje: in het Surinaams is de mango beter bekent als ‘manja’.

Marinade
Het doel van marinades is het op smaak brengen van vlees, vis of wild door de kruiden in te laten trekken (marineren). Marinade bestaat uit een mengsel van uiteenlopende kruiden en specerijen. De ingrediënten die daarbij zoal gebruikt worden zijn: kruiden, azijn, olie, uien, peper, zout, knoflook, sambal, sojasaus of ketjap en yoghurt. Er bestaan verschillende soorten marinades, elk zijn eigen typische smaak.

Serehpoeder
Sereh is een andere naam voor citroengras. Serehpoeder is dus gemalen citroengras. Deze smaakmaker wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt.

Azijn
Azijn is een veel algemeen gebruikt ingrediënt. De zure smaak komt van azijnzuur. Dit levensmiddel kent in de Surinaamse keuken diverse culinaire toepassingen en wordt bij enkele MoksiPatoe® producten als ingrediënt gebruikt.

Citroenzuur
Is een natuurlijk zuur, aanwezig in vooral in citrusfruit.Citroenzuur wordt vaak gebruikt voor zowel zure als frisse smaakstof.

Soja
De sojaplant is een struik waarvan de peulen zaden bevatten. Dit zijn de sojabonen, die kunnen in heel veel producten gebruikt worden, b.v. sojastukjes. Vaak worden van de bonen soja-eiwit en sojaolie gemaakt die in veel levensmiddelen verwerkt worden.

Dawet
Dawet is een Javaanse zoete kokos drank. Je kunt dit maken uit Dawet-siroop.

Pinda Sambal
Dit is een basis voor een pikante Javaanse satésaus. Lekker bij vele gerechten, zoals gekookte aardappeltjes, peulen, spruiten of peen. De bereiding van de saus uit Pinda Sambal is simpel, even koken in water tot juiste dikte.

Cola-siroop
Dit is een typische Surinaamse siroop. Heerlijk over schaafijs of slush puppy, eventueel met melk te serveren. Maar ook uitstekend als limonadesiroop of als cocktail.

Toppings
Bijgerechten, krokant en smaakvol. Van kruidig en mild tot licht pikant van smaak. Altijd lekker. Of frisse zoetzure atjar zoals Tropische atjar met mango!

Saoto
Overheerlijke Javaanse kippensoep, kruidig en vol van smaak. Vaak als maaltijdsoep opgediend. Soms ook geschreven als Soto. Een echte soato soep is niet alleen de soep zelf, maar ook de kip, ei, en groente naar keuze.